ekorre hemsida

Djurlivet frodas för fullt!
Massor av djurungar är födda och föds hela tiden den här perioden. 
Som vi har sagt så många gånger,utgå alltid från att djur och fågelungarna inte är övergivna.
Trutar och måsar föder upp sina ungar på marken och föräldrarna jobbar i skift för att ta hand om sina ungar.
Även om ni ser en till synes förvirrad unge på en parkering så ska ni låta den vara.

Håll era hundar kopplade! Även katter är er privata egendom som ni har ansvar för.Det är inte tillåtet att låta katter skada och döda vilda djur och fågelungar! Vi får in djur och fågelungar i enorma mängder som har varit kattleksak. Vi klarar inte en bråkdel av dom och det är absolut en av dom största orsakerna till att våra djurungar och fågelungar dör varje år.

Dom sista rådjursungarna föds under denna period. Ligger dom på er tomt och verkar svaga och apatiska så är det fortfarande inget fel på dom. Det är vanligt attrådjuren gömmer sina ungar på tomter i ett par dygn. Älgkorna gömmer också sina ungar innan dom är starka nog att följa kon så bli inte oroliga om ni hittar en Älgkalv under en gran. Lämna kalven och gå därifrån, Älgkorna kan bli farligt aggressiva om dom tror att deras ungar är i fara.

Anfallande trutar och måsar! Dom försöker skrämma bort oss. Särskilt om vi är ute och går med hund. Det är inte farligt utan bara obehagligt. Dom har simfötter och min egen erfarenhet som är ordentligt stor är att dom aldrig gör fysiska attacker.

Om man mot förmodan behöver flytta ungar på grund av trafik eller annan fara så kan man göra det. Upp till ca 50m är inga som helst problem.
Mås och trutungar kan skada sig när dom hoppar ner från tak etc. Det är sällan eller aldrig några allvarligare skador och läker av sig själv efter ett tag. Ni behöver inte oroa er om det inte tydligt framgår att en vinge eller ett ben är helt av och hänger och dinglar.

Nyfikane korreungar, rävungar och fågelungar ska ni låta vara och ni ska absolut inte mata dom. Matade rävungar är så gott som dömda till döden då dom vänjer sig vid att få mat av människor och så småningom blir dom ett problem. Det slutar ofta med att en viltvårdare får åka ut och skjuta dom. Samma gäller ekorrar.

Bävrarna ökar hela tiden i länet. Tvååringarna letar nya vatten och kan hittas på alla möjliga konstiga platser. Dom uppträder ofta oskygga. Dom verkar lugna och ofarliga men skenet bedrar. Håll barnen borta från dom och gå inte nära! Låt dom vara även om platsen kan verka märklig. Dom flyttar sig under dygnets mörka timmar så ofta löser sig problemen av sig själv.

Summan av kardemumman är att ni aldrig ska ta in eller mata en vild djurunge eller fågelunge. Är ni oroliga ändå så ring oss innan ni gör något. Kommer ni inte fram så skicka ett sms. 

Chansen är större att ni gör skada än nytta om ni tar hem en vild djurunge eller en fågelunge!