ekorre hemsida

Bävrar dyker upp lite var stans i hela länet. Det är ensamma två åringar som är ute och letar nya vatten. De kan uppträda märkligt och de kan verka orädda. Låt dem vara och gå inte nära- Man kan ofta gå fram till dem på ett par meter utan problem men även om de uppträder lugnt så kan de anfalla och bitas om de blir rädda. De visar inga varningstecken innan de anfaller vilket gör att det inte går att bedömma när anfallet kommer. Om ni har bäver i området så informera barnen att de ska hålla sig på ordentligt avstånd.

För övrigt så är det harungar och ekorreungar som vi får mest samtal om. Som vanligt så vill vi att ni låter ungarna vara kvar tills ni har pratat med någon av oss. Det vanligaste problemet för dessa ungar är katter eller att människor tror att de är övergivna och tar hem dem. Katter leker med ungarna och tyvärr så blir det små stickhål av klor som inte går att se men som tar livet av djuren efter ett par dygn. Ni som har katter ska hålla katterna inne.

Älgar och rådjur har börjat stöta bort sina fjolårskalvar och kid. Det gör att fjolingarna irrar omkring och saknar rutiner. Viltolyckorna ökar på våra vägar så var vaksamma när ni är ute och åker. Det trevliga är att denna period kan bjuda på en hel del viltobservationer!